Separador
CAT | CAST
Separador
Separador
 
Centre de mitjans
Envia'ns les teves consultes!
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
 
Notícies


Separador
Dossier de premsa Dia Mundial de l'Ictus
Separador
El Dia Mundial de l'Ictus es celebra el proper 29 d’octubre sota el lema “L’Ictus: què hi puc fer?” La Fundació Ictus/Malaltia Vascular vol participar en la celebració d’aquest dia de conscienciació mundial amb la 3ª edició del Dia de l’Ictus, a les 18.00 hores a la Sala Villaroel de Barcelona. En el decurs de la celebració s’entregaran els guardons als Ajuts a la Recerca sobre l’Ictus i el Reconeixement a la Superació a la Sra. Isabel Palomeque i la Sra. Elena Pons, persones joves amb ictus. L’acte comptarà amb la participació de Toni Albà, així com de Carmen Albiol i Vicenç Calahorra de Casal Rock, i la conducció a càrrec d’Albert Om. Toni Soler farà una col•laboració virtual.
Separador
Més informació:

Dossier de premsa (Pdf)
Dossier de premsa (Word)
Programa Acte

CONTACTE PREMSA

Patricia Estévez
Disposem de contactes especialitzats per a entrevistes i reportatges: persones amb ictus i familiars, neuròlegs, personal d’infermeria, rehabilitadors, treballadors socials, etc.L’Organització Mundial de l’Ictus (l’OMI o la World Stroke Organization) va establir el Dia Mundial de l’Ictus en una Proclamació d’octubre de 2006 en el transcurs del Congrés Mundial sobre l’Ictus a Ciutat del Cap (Sud-àfrica) organitzat en col•laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Federació Mundial de Neurologia. Des de 2007, l’OMI impulsa la celebració del dia Mundial de l’Ictus per a sensibilitzar en la prevenció i tractament d’aquesta malaltia, que mata a 5,7 milions de persones cada any al món, segons dades de l'OMS.

Amb el lema d’aquest any l’OMI vol fer reflexionar a la ciutadania sobre les possibilitats d’aportació a la lluita contra l’ictus. Individualment, per exemple, podem aprendre sobre els factors de risc, els símptomes i què fer en cas de trobar una persona que està patint un ictus.

Què es l’ictus?
Ictus és el nom que reben una sèrie de malalties (com ara l’apoplexia, l’embòlia cerebral, la trombosi cerebral, la feridura, el vessament cerebral…) que tenen en comú la producció d’una alteració de la circulació de la sang al cervell. Bé per l’oclusió o bé pel trencament d’una artèria, no arriba sang a una part del cervell, cosa que fa que les cèl•lules cerebrals morin.

La característica principal de l’ictus és que els signes i símptomes apareixen de forma sobtada: pèrdua de la força a un braç, una cama o ambdós; aparició de problemes per parlar i/o entendre el que ens diuen; aparició de desequilibri o inestabilitat; alteració de la visió en un o tots dos ulls; aparició de mal de cap molt intens... Les possibilitats de recuperació sense seqüeles depenen en gran mesura del temps que passa fins que es fa un diagnòstic i tractament adequats. Quant més temps passa entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic, hi ha més possibilitats de presentar seqüeles permanents o de morir.
L’incidència entre la població catalana és relativament alta, però semblant a la d’altres països occidentals: a Catalunya es produeixen més de 13.000 ingressos hospitalaris per ictus cada any. D’aquests, més del 10% moren durant el ingrés i un altre 30% resten amb una discapacitat permanent. Encara que l’ictus afecta majoritàriament a gent gran, un 18% del total dels casos ocorren en persones de menys de 65. L’ictus és la primera causa de mort de dones a Catalunya.

A Espanya l’ictus és la segona causa de mort directa i també la primera entre les dones; gairebé la meitat dels afectats (un 44%) pateixen alguna dependència funcional. 32.887 persones van morir a Espanya en 2006 per aquesta malaltia, de les quals 19.038 van ser dones. D’acord amb l’Enquesta Nacional de Salut 2006 del Ministeri de Salut del Govern d’Espanya, un 13,75% de la població és un malat crònic que ha patit una embòlia (i solament aquest tipus d’ictus) en els últims 12 mesos.

El dia Mundial de l’Ictus a Catalunya
La Fundació Ictus/Malaltia Vascular vol celebrar el dia Mundial de l’Ictus des del lema “L’ictus, què hi puc fer?”, amb el fil conductor dels objectius i línies estratègiques de treball de la Fundació: “Prevenir”, “Actuar”, “Investigar”, “Superar”. L’acte es celebrarà a la sala La Villaroel el dia 29 a les 18.00 hores amb la conducció d’Albert Om, i comptarà amb la participació de:

- Prevenir: Carmen Albiol i Vicenç Calahorra (Casal Rock), dues persones grans que en saben molt de com cuidar-se i mantenir-se actius;
- Actuar: l’actor i presentador Toni Soler col•laborarà de forma virtual, i el Dr. Joan Martí-Fàbregas, neuròleg del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, parlarà sobre la importància de la rapidesa en la detecció i tractament de l’ictus.
- Investigar: la Fundació Ictus i el Grup Uriach, de la mà del seu President Executiu Enrique Uriach, entregaran els guardons als Ajuts a la Recerca sobre l’ictus.
- Superar: la Fundació Ictus entregarà el Reconeixement a la Superació a Isabel Palomeque i Elena Pons, persones joves amb ictus.

L’acte finalitzarà amb la participació de Toni Albà.

Ictus jove
La Fundació Ictus/Malaltia Vascular ha decidit centrar algunes de les seves activitats durant 2010 a les persones que han patit un ictus amb menys de 50 anys d’edat. En aquests casos, l’ictus agreuja el seu impacte als nivells sociolaboral i emocional, pel trencament vital que suposa en persones que estan construint o acaben de formar el seu projecte de vida.
_________________________________________________________________________________________

La Fundació Ictus/Malaltia Vascular és una fundació privada sense ànim de lucre que es constitueix com a entitat impulsora i dinamitzadora de la lluita contra l’ictus, amb la voluntat de complementarietat de les actuacions que ja es produeixen des de la xarxa sanitària pública. És la voluntat de la Fundació fer especial èmfasi en el coneixement i la prevenció de la malaltia, en el suport i la informació a les persones que l’han patida i l’estimulació de la recerca.

La Fundació Ictus/Malaltia Vascular és membre de la Stroke Alliance for Europe (SAFE) una organització que representa a grups europeus de persones amb ictus amb l’objectiu comú de prioritzar la prevenció de l’ictus a l’agenda política europea i prevenir la seva incidència a través de la divulgació.
Separador
 
Separador
Centre de mitjans sobre l'ictus i la malaltia vascular
Separador
Centre de mitjans sobre l'ictus i la malaltia vascular
info@ictus-mitjans.cat

ictus-mitjans.cat
Separador