Separador
CAT | CAST
Separador
Separador
 
Centre de mitjans
Envia'ns les teves consultes!
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
 
Prevenció


Separador
La malaltia vascular és la primera causa de mort i malaltia en el món occidental. És una malaltia de les nostres artèries que provoca el seu enduriment i engruiximent, procés conegut com arteriosclerosi o ateromatosi, i que fa que es puguin arribar a ocluir, deixant sense rec sanguini a parts vitals del nostre organisme com el cor (infart) el cervell (ictus), extremitats (“arteriopatia perifèrica”) o els ronyons (insuficiència renal).
Separador
Es tracta d’una malaltia prevenible mitjançant l'actuació sobre el que es coneix com a“factors de risc vascular” i, com més aviat s'actua, majors són els beneficis d’aquesta prevenció.


Factors de risc

S’entén per factor de risc aquell conjunt d’elements que fan que una persona tingui risc de patir una malaltia vascular. Al parlar de factors de risc, convé tenir en compte el fet que són prevenibles: per tant, és important conèixer tots els factors de risc que poden afectar el nostre cos, perquè d’aquesta manera podrem també conèixer com tractar-los i evitar-los de la millor manera possible.

1. Hipertensió arterial
2. Colesterol
3. Diabetis
4. Obesitat
5. Exercici físic
6. Tabac
7. Alcohol


La hipertensió és el factor de risc més important

Està demostrat científicament que la hipertensió multiplica per 6 la probabilitat de patir un ictus i entre 2 i 6 vegades la possibilitat de patir malalties en altres òrgans. El 40% de la població pateix hipertensió. Tornar la pressió als valors normals suposa reduir intensament el risc. De fet, la reducció només de 2 mmHg de Pressió arterial sistòlica ja suposa una disminució del risc de patir una malaltia de les artèries de un 10%. Tant important és que es considera la hipertensió com el problema de salut més important en el món, tant en els països rics com en els subdesenvolupats. Probablement la causa d’aquesta gran importància rau en dos factors:

1. La gran freqüència de la HTA en les nostres poblacions (entre un 30 i un 40% dels homes pateixen hipertensió);

2. La poderosa relació entre hipertensió i malaltia de les artèries


Multiplicació dels factors de risc

Cada un dels factors de risc actua individualment en un percentatge sobre el nostre cos amb la possibilitat de danyar les nostres artèries. Si patim més d’un factor de risc, aquests es sumen i augmenten el percentatge. Per tant, com més factors de risc sumem, més possibilitats tenim de patir un ictus o infart de miocardi. D’aquesta multiplicació se’n diu “agregació de factors de risc”. Per exemple, un hipertens fumador i amb colesterol elevat pot incrementar el risc de malaltia en més de 16 vegades.

Hi ha factors de risc com la hipertensió, la diabetis o el colesterol que en part es poden controlar mèdicament i altres com la obesitat, el sedentarisme o el tabac que es poden evitar sobretot amb una dieta equilibrada, l’exercici físic i el deixar de fumar. Seguint aquest estil de vida sana també podem actuar favorablement sobre la hipertensió, la diabetes i el colesterol.

Està a les nostres mans, i amb l’ajuda dels professionals implicats que si patim un o varis factors de risc s’actuï sobre tots ells per evitar l’agregació, ja que serveix de molt poc medicar-se i alhora menjar malament, portar una vida sedentària o fumar a la vegada.

Es dóna el fet que en els hipertensos aquests “factors” es presenten amb més freqüència.


Intervenir aviat en el factors de risc

S’ha d'intervenir precoçment en els factors de risc perquè, una vegada s‘han lesionat els òrgans i les artèries, és més difícil tornar a la “normalitat”. Aquesta intervenció ha de consistir en la correcció de cadascun dels factors de risc. La millor manera per poder actuar sobre aquests factors és modificant el nostre estil de vida i fer que aquest sigui més saludable, fent exercici i seguint una alimentació sana. Són nombroses les evidències científiques que demostren que mantenir hàbits com l’activitat física, una bona alimentació i el no fumar, influeixen en l’estat de salut i la qualitat de vida de les persones. Quan no aconseguim corregir els factors amb la modificació d’aquests hàbits tenim la possibilitat de medicar-nos per aconseguir l’objectiu de normalització dels factors de risc, però hem de pensar que medicar-se no és la única solució i que si ho fem, hem d’intentar seguir mantenint hàbits de vida saludables.

Si aquesta correcció dels factors no s’aconsegueix, la lesió dels òrgans i les artèries anirà progressant, el que provocarà una disminució tant de la qualitat com de l’esperança de vida.

L’edat augmenta la probabilitat de patir un ictus o un infart de miocardi, però no s’ha d’esperar a ser gran per a controlar els factors de risc o portar un estil de vida saludable. Com més aviat comencem a tenir cura de nosaltres mateixos, millor estaran les nostres artèries i tindrem menys probabilitats de patir una malaltia vascular.
 
Separador
Centre de mitjans sobre l'ictus i la malaltia vascular
Separador
Centre de mitjans sobre l'ictus i la malaltia vascular
info@ictus-mitjans.cat

ictus-mitjans.cat
Separador